
Scopul primei întâlniri dintre consilier și client sau familia sa este de a evalua situația cu care se confruntă și de a-i orienta și informa despre serviciile noastre.
Programul de consiliere este o rutină clinică destinată să-l ajute pe dependent să se oprească din consum și să trăiască o viață senină în abstinență, dar oferă sprijin și membrilor familiei să se recupereze din efectele traiului cu persoana dependentă și să învețe un mod nou de a trăi.
Elementele principale sunt educația despre alcoolism ca boală și nevoia de abstinență totală; apoi, explorarea spiritualității din perspectiva principiilor de recuperare, învățarea unor căi de a face față stresului și oferirea de suport comunitar prin programe ca AA, NA, JA sau Al-Anon.
Scopul primei întâlniri dintre consilier și client sau familia sa este de a evalua situația cu care se confruntă și de a-i orienta și informa despre serviciile noastre.
Pregătirea pentru schimbare se realizează într-un cadru individualizat prin explorarea problemei și a soluției.
Programul include ședințe de consiliere individuală și participarea la grupul de consiliere, care este facilitat de un consilier în adicții și un consilier de egali. Întâlnirile bi-săptămânale se desfășoară pe o durată de 3-9 luni, combinate cu participarea la grupuri de suport.
Continuarea programului și după încheierea programului ambulatoriu de consiliere face parte din munca de recuperare. Recuperarea nu se încheie o dată cu ieșirea din grupul de consiliere, ci mai degrabă, abia atunci începe munca mai dificilă.
Programul Sf. Dimitrie a susținut în permanență dezvoltarea comunității grupurilor de suport. Oferă spațiul întâlnirilor grupurilor de suport pentru diferite dependențe sau pentru familiile dependenților.
Acest program este adresat persoanelor aflate în recuperare din codependenţă. Serviciul de asistare a familiei include consiliere individuală, consiliere de grup (săptămânal), consiliere de cuplu (la nevoie).
Acest serviciu de educare vine în sprijinul aparținătorilor beneficiarilor incluși în programul de consiliere.
Chiar și cu o înțelegere mereu în progres a Programului și a celor doisprezece pași ai lui, uneori ne vine greu să credem că noul nostru mod de viață va duce spre libertate. Să presupunem, de exemplu, că mă simt captiv într-un serviciu care nu-mi convine sau am dificultăți într-o relație. Ce fac eu pentru asta?