În comunitate
O parte importantă din activitatea Programului Sf. Dimitrie este informarea în comunitate despre boala alcoolismului și a altor adicții și transmiterea mesajului recuperării către cei aflați în suferință.
Acest serviciu include realizarea de vizite periodice la spitale, cabinetele medicilor de familie sau de medicina muncii, farmacii, biserici, companii, alte instituţii socio-medicale pentru distribuirea de materiale informative şi educaţionale. Realizăm, de asemenea, la cerere activități de prevenire a abuzului și dependenței în unități de învățământ școlar și universitar.
Facem acest lucru prin mai multe canale:
- Informare în cadrul Clinicii de Psihiatrie II Cluj-Napoca . Organizăm regulat sesiuni de informare a pacienților cu afecțiuni relaționate consumului abuziv sau adictiv de alcool sau alte droguri cu privire la existența programelor de consiliere și sprijin în menținerea abstinenței.
-
Program de informare, consiliere și terapie ocupațională în Sanatoriul de Pneumoftiziologie Săvădisla. Organizăm activități de informare cu privire la conceptul de boală a alcoolismului, precum si evaluări și activități de consiliere, activități recreative și de terapie ocupațională și activități de asistență socială și spirituală.
-
Spitalul de Ergoterapie din Cluj-Napoca – vizite de informare și consiliere pentru abuzul de substanțe cu pacienți cu co-morbiditate psihiatrică asociată abuzului de substanțe (în special, alcool). Activitatea are loc săptămânal prin grupuri de discuție cu o medie de 5-6 persoane. Sunt dezbătute temele: Conceptul de boală, Simptomele recăderii, Schema lui Konrad, Graficul V al bolii, Prevenirea recăderii, etc. Scopul acestor întâlniri este de a face cunoscute pacienților internați resursele din comunitate pentru perioada post-externare.
-
Colaborarea cu Adăpostul de noapte – grupurile informative - în fiecare zi de joi, ora 9-10. Scopul acestor întâlniri este de a oferi modele de abstinență și reintegrare socială a celor care locuiesc în adăpost. Sunt dezbătute teme despre alcoolism ca boală și filme educaționale.
-
Colaborarea cu Clinica Medicală III din Cluj-Napoca unde facem evaluări și informări despre abuzul de substanțe cu pacienți cu co-morbiditate hepatică, pancreatică, gastrică etc. asociată abuzului de substanțe (în special, alcool). La solicitarea medicilor, am realizăm vizite în cadrul spitalului.
-
Program de informare și consiliere în Spitalul Județean de Boli Psihice Cronice Borșa, Jud. Cluj. Suntem prezenți pentru activități de informare cu privire la conceptul de boală a alcoolismului, precum și pentru evaluări și activități de consiliere.
-
Organizarea de cursuri de formare
Oferim cursuri specifice de informare pentru profesioniști din domeniul medico-social și clerical cu privire la conceptul de boală a adicției, la modalitățile specifice de screening și evaluare, precum și la tehnici de consiliere și resurse de recuperare disponibile. Propunem cursuri de formare a celor interesați de specializarea în consilierea în adicții, pentru certificate ale Agenției Nationale Antidrog, precum și credite pentru medici și psihologi. La cerere, oferim stagii de practică în cadrul proiectelor noastre pentru cei imediat interesați de domeniul recuperării, mai exact pentru cei ce lucrează în mod direct cu persoane dependente de alcool sau cu familiile acestora. Programul nostru oferă îndrumare de specialitate și informații studenților care ne cer ajutorul, existând o cerere semnificativă din partea studenților de asistență socială, teologie și psihologie.
-
Informare în parohii
Ne puteți solicita oricând pentru o activitate de informare cu privire la conceptul de boală a dependenței și despre posibilitățile de recuperare disponibile. În colaborare cu preoții parohi din Cluj-Napoca oferim informații și educație despre abuzul de substanțe în cadrul activităților structurate ale bisericilor, fără discriminare confesională. Periodic au loc sesiuni de informare si grupuri educaționale în parohii.