Back to top

Gaming & Digital

Dependenţa de jocurile pe calculator a fost inclusă în clasificarea bolilor psihiatrice, boala fiind plasată între patologia dată de dependenţe şi tulburarea obsesiv-compulsivă.

Jocurile online care permit oamenilor să joace cu şi unul împotriva altuia pe Internet sunt descrise de cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o serioasă ameninţare la adresa sănătăţii tinerilor europeni.

Simptome

Pentru copil simptomele dependenţei de jocuri sunt izolarea în cameră, ignorarea părinţilor şi prietenilor, ignorarea meselor sau a igienei personale. Un altul ar fi acela că renunţă la o activitate care înainte îi plăcea.

Unii bărbaţi adulţi şi-au povestit experienţele, recunoscând că dependenţa de jocuri i-a costat prea mult, pierzându-şi locurile de muncă, vieţile de familie şi propria stimă de sine.

10% dintre cei ce se joacă pe calculator sunt dependenţi de acestea și majoritatea sunt copii; iar simptomele pe care le manifestă sunt similare cu cele ale dependenţei de droguri. Boala este definită ca obsesie pentru jocurile video până la punctul deprivării de somn, dezagregarea vieţii zilnice şi pierderea simţului realităţii. Aceste sentimente sunt cuplate cu depresia şi sentimentele renunţării atunci când nu joacă.

De multe ori, dependentul se ascunde de ochii familiei pentru că există o presiune verbală sau emoţională care îi dă disconfort. Preferă să fie la adăpost de critici şi atunci merge la sala de jocuri. Deseori pacientul merge la medic când se confruntă cu presiunea familiei sau cu ameninţări cu divorţul, de pildă, dar când se împacă, are loc o recădere.

Statistici:

  • 4 din 10 gameri (jucători pe calculator) admit că se joacă în fiecare noapte din săptămână.
  • unul din zece bărbaţi admite că a refuzat să meară la o întâlnire pentru a continua să se joace. În rândul bărbaţilor de până la 25 de ani, procentul este de 20%.
  • un studiu realizat de revista Pediatrics din Marea Britanie arată că între 9-12% din băieţi pot fi consideraţi dependenţi, iar la fete între 3-5%.

Ca şi în cazul dependenţilor de alcool, atunci când întâlnim o adicţie (dependenţă) de internet, întâi vin să se plângă membrii familiei, care ne cer sfaturi.