Back to top

Alcool

Deși este alături de noi de mii de ani, alcoolul rămâne un drog acceptat social. Ni se permite și chiar suntem încurajați social să consumăm alcool – gândiți-vă doar cum vi s-ar părea să organizați un eveniment social (nuntă, botez, parastas etc.) fără a include și băuturi alcoolice. E un gând extrem pentru cei mai mulți dintre noi, nu?  Cu toate acestea, atunci când cineva începe să bea prea mult, ceilalți îi recomandă „să își rezolve problema” – devine indezirabil.

Nu suntem împotriva consumului de alcool. Dacă însă cineva crede că prețul (financiar, emoțional, social, spiritual, legal etc.) pe care începe să îl plătească pentru băutul său devine dureros de mare, se impune o schimbare. Noi ne vom bucura să povestim mai multe pentru a clarifica împreună dacă e vorba de abuz sau dependență de alcool și să explorăm alternativele existente pentru rezolvarea problemei.

Alcoolismul este recunoscut ca o boală care poate fi stopată, dar nu tratată. Unul dintre simptome este dorinţa incontrolabilă de a bea. Boala este una progresivă. Cât timp alcoolicii continuă să bea, nevoia lor de a bea se va înrăutăţi, iar dacă boala nu e stopată, ea poate duce la pierderea sănătăţii mintale sau la moarte. Singura metodă de a ameliora boala este cea a abstinenţei totale.

Alcoolismul e o boală pe viaţă. Chiar şi după ani de abstinenţă, alcoolicul nu îşi va mai putea controla băutul, odată ce a reînceput să bea. Astăzi există mai multe moduri de a trata alcoolismul, astfel că nu mai este o situaţie fără scăpare, disperată, dacă este recunoscută şi tratată.

Credem că alcoolismul este o boală, că nu e o rușine să fii bolnav, dar și că suntem responsabili de recuperarea noastră. Se poate!