Back to top

Centrul de Zi CASA ALBĂ

Situat pe str. Salcâmului, nr. 20, Centrul de Zi „Casa Albă” este un sprijin real pentru cei care doresc să ajungă și să rămână abstinenți din consumul de alcool sau dependența de alte substanțe sau comportamente.

Activitățile Centrului de Zi sunt gratuite și se desfășoară de luni până vineri între orele 8.00-16.00 și sâmbăta între 11.00-13.00.

Beneficiarii noștri își pot începe ziua în centru cu activități de “Club” - socializare şi activităţi de timp liber într-un mediu care încurajează abstinenţa, ca alternativă la petrecerea timpului în medii în care este încurajat consumul de alcool. Sunt încurajați să se implice în pregătirea cafelei sau a ceaiului și a gustărilor, curăţenia / aranjarea camerei, discuţii informale, lecturi / punerea la dispoziţie de materiale de recuperare, activităţi de timp liber (jocuri de sah, remi, video / tv / citirea presei). Alte activități de aceste gen sunt picnicuri, excursii și vizite în comunitate.

În fiecare zi la ora 10.00 se ține „Grupul de dimineață”, în care se citesc materiale de recuperare. Aceste grupuri vor accentua caracterul zilnic al recuperării şi vor încerca să îi orienteze pe participanţi spre o nouă zi petrecută în abstinenţă. Mai mult, ele vor avea şi un rol educativ prin specificul materialelor folosite (referitoare la conceptul de boală, la strategii de menţinere a abstinenţei, de evitare a primului pahar, de refuzarea insistenţelor prietenilor atunci când se oferă de băut, etc.). 

În fiecare luni de la ora 13.30 are loc un grup de prevenire a recăderii, în care cei care se află în recuperare pot împărtăși despre instrumentele care îi ajută în păstrarea abstinenței pe drumul unei vieți noi, trăite cu onestitate. Grupul își propune dobândirea și exersarea unor abilități de prevenire a recăderii (de ex., cum să refuzi alcoolul, cum să îți construiești o rețea de sprijin, cum să faci față stresului fără alcool etc.).

Miercurea de la ora 13.30 are loc un grup de Studiu al Celor 12 Pași, cruciali în recuperarea din abuzul de substanțe și în reconstruirea unei vieți pe principii solide.

În recuperarea din adicţii este nevoie atât de reabilitare din boala dependentei, cât şi de folosire constructivǎ a timpului liber. Voluntarii cu experiență în domeniu realizează periodic workshop-uri de terapie ocupaţionalǎ şi art-terapie – pictură, desen, pictura icoane pe sticlă, modelaj în ceramică sau aluat, confecţie felicitări, confecţie decoraţiuni, rame, șevalete mǎrţişoare etc. Produsele sunt folosite în scopul strângerii de fonduri pentru activitățile centrului.

Programul Sf. Dimitrie facilitează întâlnirile grupurilor de 12 Paşi şi oferiră gratuit spaţiul pentru întâlniri.

Această activitate are rolul de integrare a clienţilor în comunitatea de recuperare, primind astfel sprijin suplimentar în menţinerea abstinenţei. Grupurile se derulează saptămânal, de luni până sâmbătă, cu întâlniri la ora 12-13. Grupurile sunt conduse de către beneficiari, după un format agreat. Temele de discuție pot fi atât citirea de literatură de specialitate, cât și teme propuse de ei la fața locului. Clienții sunt încurajați să realizeze munca de întrajutorare, având responsabilități în cadrul acestor grupuri. Voluntarii, consilieri de egali au responsabilități în coordonarea acestor activități, organizarea spațiului de întâlnire, îndrumarea noilor veniți.

Tot la „Casa Albă” vinerea de la 19.00 au loc două grupuri de suport: un grup AA de lucru al Celor 12 Pași și un grup familial Al-Anon în care se lucrează Cei 12 Pași pentru codependență.

O activitate semnificativă în centrul nostru o reprezintă găsirea de resurse pentru complexele probleme medico-sociale pe care le întâmpină beneficiarii noștri.

  • Igienizarea personală: centrul dispune de un duș disponibil beneficiarilor, zilnic 8.00-9.00, 14.00-16.00, pe baza unei programări prealabile  și de o spălătorie de haine. Aceste aspecte sunt de o importanță crucială în reabilitarea persoanelor dependente, fiind un punct de pornire în procesul de reintegrare.
  • Asistenţă socială primară şi secundară: igienizare, alimente, haine, încălţăminte, îndrumare către instituţii medicale abilitate şi alte servicii sociale disponibile, educaţie în întocmirea CV-urilor etc. Alimentele amintite sunt destinate gustărilor oferite zilnic beneficiarilor centrului și la activitățile de grup (de ex., conserve, napolitane, biscuiți, ceai, cafea).
  • Evaluarea posibilităţilor de reinserţie socială pentru beneficiarii noştri şi trimiterea lor cǎtre resurse disponibile. Colaborarea cu micii antreprenori este foarte importantă în susținerea reintegrării pe piața muncii. Retenția și dificultățile de adaptare sunt obstacole permanente pentru această categorie de beneficiari.
  • Facilitarea accesului la informaţii legate de oferta pieţei de muncă în mun. Cluj-Napoca şi judeţul Cluj, atât în mediul on-line cât și prin intermediul voluntarilor și a colaboratorilor. Beneficiarii sunt încurajați să participe la cursuri de calificare și recalificare și să-și dezvolte abilitățile de lucrul cu computerul. În centrul de zi există un computer care poate fi folosit în acest sens.