Abordarea noastră
Vedem dependenţa de substanţe ca o boală tratabilă (conform atitudinii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii începând din 1956). Perspectiva asupra bolii nu este însă una oarecare, ci una integrativă: alcoolismul este o afecţiune bio-psiho-socio-spirituală care solicită o intervenţie la nivel bio-psiho-socio-spiritual.
Abordarea folosită de programul nostru se bazează pe modelul multi-disciplinar Minnesota, adus în România de Frantz Floyd, directorul programului. Acest model multi-disciplinar care îmbină consilierea cu resursele comunitare şi grupurile de suport (AA, NA, Al-Anon, DSA, JA, OA ...) s-a dovedit a avea cea mai mare rată de eficienţă, conform experienţei statelor vestice, de cca. 64%, spre deosebire de doar 5% eficienţă curelor de dezintoxicare în Clinicile de Psihiatrie, 28% rată de succes pentru programele bazate pe metode cognitiv-comportamentale şi 48% rată de succes pentru grupurile de Alcoolici Anonimi. Elementele definitorii ale acestei abordări sunt:
- Conceptul de boală al adicţiei; dependenţa este văzută ca o boală tratabilă.
- Cei 12 Pași - set de principii spirituale ce pot fi “traduse” sau integrate în munca specializată; de exemplu, recunoaşterea neputinţei în faţa alcoolului (pasul 1) reprezintă de fapt admiterea existenţei unei probleme cu alcoolul sau altă substanță etc.
- Accentul se pune pe grup / comunitate, şi nu pe individual.
- Echipă multi-disciplinară (consilier în adicţie, asistent social, consilier spiritual, consilier familial, psiholog, medic, etc.)
- Implicarea familiei în procesul de recuperare în vederea re-integrării familiale a alcoolicului şi a creşterii şanselor acestuia de a se menţine abstinent.
- Consiliere individuală în vederea planificării tratamentului şi a particularizării lui pentru fiecare client în parte; anticiparea problemelor funcţie de ceea ce ştim deja despre situaţia bio-psiho-socio-spirituală a clientului şi prevenirea lor sau dobândirea de abilităţi pentru rezolvarea lor.
- Folosirea resurselor comunitare de menţinere a abstinenţei; aici ne referim la participarea la grupurile de suport (AA, NA, JA, DSA, Al-Anon, ACA, OA...) în care persoanele aflate în recuperare își împărtășesc experiența, forța și speranța
Specific programului nostru de tratament este că persoana lucrează la recuperarea sa în contextul vieții sale curente, ancorată în realitatea ei „ruptă”, continuând să fie atinsă zi de zi de relațiile de la locul de muncă și relațiile personale, care probabil au avut mult de suferit. Considerăm că astfel schimbarea ce are loc este una profundă, iar abstinența are șanse de a fi una de durată, fiecare zi la timpul ei.
Avem și pacienți care locuiesc în alt oraș și vin pentru a face programul de recuperare într-un mod intensiv, dar relația noastră continuă și după întoarcerea lor acasă. Continuăm să ne revedem lunar în cadrul programului de post-cură și încurajăm menținerea contactului cu grupul de suport.
Vezi aici o prezentare generală: Valoarea Faptei. Eliberarea de dependențe - programul „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Cluj - YouTube