Back to top

Tutun

Dacă vrei să te lași de fumat, poate fi încurajator să ști că nu ești singur.

Cercetările arată că 1,3 milioane de fumători reuşesc să renunţe în fiecare an. Cu ajutorul unui program de recuperare și al asocierii cu alte persoane care sunt pe același drum, se poate descoperi un nou mod de a trăi o viaţă fără nicotină, fiecare zi la timpul ei.

Însă nu este ușor să renunți și probabil că o ști mai bine decât noi, fie pentru că ai încercat deja de nenumărate ori, fie pentru că i-ai văzut pe alții chinuindu-se și recăzând. Există mai multe motive pentru care renunțatul la nicotină este dificil de unul singur:

  • Când este inhalată, ajunge în creierul persoanei în câteva secunde, de două ori mai repede decât drogurile injectate („în timp ce şansele pentru cei care încearcă crack (cocaină) sau alcool să devină dependenţi sunt de 1 la 6, respectiv 1 la 10, pentru cei care fumează, şansele sunt de 9 la 10”)
  • Nicotina afectează creierul şi sistemul nervos central. Schimbă nivelul neurotransmiţătorilor şi substanţelor chimice care reglează starea, învăţarea, starea de alertă şi abilitatea de a te concentra.
  • Nicotina intensifică bătăile inimii, dar vasele de sânge se contractă, reducând circulaţia.
  • Poate acţiona fie ca stimulant, fie ca sedativ, în funcţie de nivelul de nicotină din corp în acel moment. Fumatul cauzează, de asemenea, eliminarea endorfinelor, determinând un efect tranchilizant.
  • Toleranţa la nicotină începe să se dezvolte odată cu prima doză. Astfel nivelul consumului trebuie să crească tot timpul, pentru a menţine efectele şi pentru a preveni simptomele sevrajului

Câteva ponturi pentru început de drum

Iată câteva idei care te pot ajuta pe drumul de recâștigare a libertății față de nicotină: 

1) Nu e aşa de greu cum crezi. Asta nu vrea să însemne că e uşor, dar mulţi dintre noi cred că este de-a dreptul imposibil să renunţi la ţigări. Nicotina este o substanţă puternică care îţi poate afecta simţul adevărului.  

2) Informează-te cu privire la nicotină. Nicotina este o substanţa alcaloidă otrăvitoare. A fost declarată în mod oficial ca fiind o substanţă adictivă.  

3) Înţelege că nu ai nevoie de nicotină. (nu e nutritivă). Uzul de nicotină conduce la apariţia unei stări de poftă fizică. Singurul mod de a opri această poftă este de a ţine nicotina departe de corpul tău. 

4) Înţelege că adicţia este un comportament impus chimic. Nicotina este un alcaloid toxic ale cărui comenzi pot fi mai insistente decât gândurile raţionale. De multe ori răspunzi acestor comenzi chimice în mod inconştient. Ţi s-a întâmplat vreodată să te trezeşti că ai o ţigară aprinsă în mână fără să ştii când ai aprins-o?  

5) Fă o evaluare cinstită a consumului tău de nicotină. Întreabă-te ce anume îţi face şi ce nu îţi face. Dacă crezi că nicotina îţi face vreun serviciu, întreabă-te dacă nu există vreun alt mod mai sănătos de a le obţine. Ţine minte că e un lucru dovedit ştiinţific că uzul de tabac dăunează fiecărui organ al corpului tău. Întreabă-te dacă folosind nicotina te relaxezi sau doar te simţi mai liniştit pentru că îţi satisfaci pofta chimică de nicotină. 

6) Nu amâna ceea ce trebuie să faci pentru a întrerupe uzul de nicotină doar pentru că crezi că exista prea multe presiuni în viaţa ta. Nicotina şi alte 4000 de substanţe chimice conţinute de către tabac (dintre care peste 40 sunt cancerigene) reprezintă o presiune reală asupra vieţii tale fizice şi spirituale. Aceste substanţe îţi erodează în mod constant sănătatea.  

7) Deschide-ţi viaţa către noi abordări şi posibilităţi. Dacă vei continua să faci totul în aceleaşi moduri, cum te aştepţi să obţii alte rezultate? “Dacă nu se schimbă nimic, nimic nu se schimbă”.  

8) Tratează-te cu dragoste şi respect, mai degrabă decât să te acoperi cu justificări. Recuperarea te va ajuta să schimbi felul în care iţi vorbeşti şi te porţi cu tine însuţi. Chiar doar prin citirea acestui material faci ceva. Răsplăteşte-te în mod pozitiv pentru fiecare lucru pe care îl faci.  

9) Notează motivele din care vrei să te “scapi” de nicotină în loc să te gândeşti la motive din care “nu poţi să renunţi”.  Nu te concentra pe ceea ce crezi că nu poţi să faci, ci apucă-te de ceva ce poţi să faci. Îndreaptă-te spre atingerea scopului tău, indiferent de cât de mici sunt paşii cu care mergi.  

10) Renunţă pentru tine însuţi. E posibil să ai familie şi alte persoane dragi care te tot bat la cap să renunţi la fumat. Asta poate fi util, dar îl poate face pe un fumător şi să fie defensiv şi plictisit. Chiar dacă şi cei dragi vor avea de câştigat dacă vei renunţa, tu vei avea, totuşi, cel mai mult de câştigat. Există mai multe şanse de a renunţa şi de a nu reveni la ţigări dacă vei face acest lucru pentru tine însuţi. 

Știm că atunci când fumătorii vor să se lase, nu numai că sunt deja dependenţi fizic, dar au ani mulţi de asocieri psihologice şi culturale înmagazinate în memoria  lor, care pot funcţiona ca declanşatori ai consumului de tutun.

Dar deși nu e ușoară, renunțarea la tutun este posibilă. Și adevărul este că se poate, dacă sunteți dispus/ă să faceți ceva în legătură cu această problemă, indiferent de încercările din trecut.