Tutun
Dacă vrei să te lași de fumat, poate fi încurajator să ști că nu ești singur.
Cercetările arată că 1,3 milioane de fumători reuşesc să renunţe în fiecare an. Cu ajutorul unui program de recuperare și al asocierii cu alte persoane care sunt pe același drum, se poate descoperi un nou mod de a trăi o viaţă fără nicotină, fiecare zi la timpul ei.
Însă nu este ușor să renunți și probabil că o ști mai bine decât noi, fie pentru că ai încercat deja de nenumărate ori, fie pentru că i-ai văzut pe alții chinuindu-se și recăzând. Există mai multe motive pentru care renunțatul la nicotină este dificil de unul singur:
- Când este inhalată, ajunge în creierul persoanei în câteva secunde, de două ori mai repede decât drogurile injectate („în timp ce şansele pentru cei care încearcă crack (cocaină) sau alcool să devină dependenţi sunt de 1 la 6, respectiv 1 la 10, pentru cei care fumează, şansele sunt de 9 la 10”)
- Nicotina afectează creierul şi sistemul nervos central. Schimbă nivelul neurotransmiţătorilor şi substanţelor chimice care reglează starea, învăţarea, starea de alertă şi abilitatea de a te concentra.
- Nicotina intensifică bătăile inimii, dar vasele de sânge se contractă, reducând circulaţia.
- Poate acţiona fie ca stimulant, fie ca sedativ, în funcţie de nivelul de nicotină din corp în acel moment. Fumatul cauzează, de asemenea, eliminarea endorfinelor, determinând un efect tranchilizant.
- Toleranţa la nicotină începe să se dezvolte odată cu prima doză. Astfel nivelul consumului trebuie să crească tot timpul, pentru a menţine efectele şi pentru a preveni simptomele sevrajului
Știm că atunci când fumătorii vor să se lase, nu numai că sunt deja dependenţi fizic, dar au ani mulţi de asocieri psihologice şi culturale înmagazinate în memoria lor, care pot funcţiona ca declanşatori ai consumului de tutun.