Back to top

Consiliere în adicții

Programul include ședințe de consiliere individuală și participarea la grupul de consiliere, care este facilitat de un consilier în adicții și un consilier de egali. Întâlnirile bi-săptămânale se desfășoară pe o durată de 3-9 luni, combinate cu participarea la grupuri de suport.

În aceste întâlniri, dependenți de diferite substanțe sau comportamente și persoane care suferă de codependență lucrează și își împărtășesc primii 3 pași din Cei 12 Pași de recuperare. Se abordează conceptul de boală a alcoolismului/dependenței, se discută despre dependența încrucișată, aspecte spirituale ale recuperării, formarea și exersarea de abilități pentru prevenirea recăderii și teme legate de orice aspect al vieții, întrucât toate ne sunt afectate de această boală: finanțele, atitudinea față de locul de muncă, relația cu părinții, cu partenerul/a, cu autoritatea, relațiile intime și de prietenie... Persoanele dependente sunt în permanență expuse riscului de reluare a consumului/comportamentului dacă nu înțeleg conceptul de boală, adică faptul că nu sunt vindecați odată ce se opresc din consum și au nevoie permanentă de dezvoltare de abilități pentru prevenirea recăderii.

La ieșirea din programul de consiliere de grup urmează o perioadă de monitorizare pentru continuarea recuperării, se recomandă participarea la grupuri de suport și intrarea în programul de post-cură.

Grupurile de consiliere sunt moderate de personal specializat, au un număr limitat de clienți și presupun parcurgerea stadiului inițial de evaluare și pregătire.