
ACTIVITĂȚI 2021 LA RETROSPECTIVĂ
Raport anual de activitate al Programului Sf. Dimitrie - 2021
Programul Sf. Dimitrie Basarabov este un program de consiliere şi informare pentru persoanele dependente de alcool sau alte droguri, pentru membrii familiilor lor şi pentru membrii comunităţii interesaţi de domeniul adicţiilor și funcționează din anul 2000, în cadrul Asociației Filantropice Medical Creștine Christiana – filiala Cluj.
În Cluj-Napoca proiectul Sf. Dimitrie Basarabov îsi desfăşoară activitatea în două tipuri de unităţi: un serviciu de asistență comunitară în adicții şi un Centru de Zi, Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ”Casa Albă” pe str. Salcâmului nr. 20. Centrul de servicii de asistență comunitară în adicții „Răscruci” își realizează activitatea pe str. Ion Meșter nr. 10, în cadrul Policlinicii Sf. Pantelimon.
Scopul Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ”Casa Albă” este să oferim sprijin zilnic specific pentru persoanele dependente de alcool/alte droguri din Cluj-Napoca şi judeţul Cluj prin servicii sociale de susținere în încetarea consumului și abuzului de substanțe/comportamente, servicii de recuperare în vederea prevenirii recăderii, susţinerii abstinenţei de la alcool/alte substanțe și facilitarea reintegrării sociale și familiale.
Centrul de servicii de asistență comunitară în adicții ”Răscruci are ca scop oferirea de servicii de prevenire, consiliere şi intervenţie în adicţii persoanelor dependente de alcool sau alte droguri/comportamente, precum şi membrilor familiilor acestora, să promoveze conceptul de boală bio-psiho-socio-spirituală al adicției în comunitate. Este un proiect unic în țară care își propune să trateze persoana în mediul din care provine, sprijinind astfel recuperarea în „realitatea” vieții de zi cu zi.
Resurse umane: 9 angajaţi (5 asistenți sociali/consilieri în adicții și 1 lucrător social/consilier de egali, 1 consilier spiritual, 1 contabil primar, 1 expert contabil) şi 15 voluntari (profesioniști, persoane în recuperare, studenți etc).
Echipa multidisciplinară implicată în derularea serviciilor: Floyd Frantz – supervizor de specialitate, misionar OCMC, Claudia Varga – asistent social, coordonator program, Nicoleta Amariei – asistent social, coordonator clinic, Laura Popovici – consilier familial, psihoterapeut, Alexandra Cioaza – asistent social, consilier în adicții, Tamaș Elena - asistent social, consilier în adicții, Gabriel Bratu – lucrător social, consilier de egali, Pr. Radu Roșu – consilier spiritual, Emilia Moraru – asistent administrativ / contabilitate primară, Mircea Păvălucă – expert contabil.
Metodologia acordării serviciilor noastre constă în abordarea folosită de modelul Minnesota de tratament al adicţiilor, cunoscut şi ca modelul de recuperare bio-psiho-socio -spiritual sau multi-disciplinar. Echipa multidisciplinară (consilierul în adicţie, medic, medic psihiatru, psiholog, asistent social, consilier spiritual, consilier familial etc.) conlucrează în încercarea de a-l sprijini pe beneficiar să realizeze recuperarea în toate dimensiunile vieţii lui.
Calitatea serviciilor pe care le oferim le raportăm la standardele legale reglementate de LEGE Nr. 197 din 1 noiembrie 2012 și HOTĂRÂREA Nr. 118 din 19 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. În acest sens în anul 2016, am primit licența de funcționare pentru Centrul de servicii de asistență comunitară în adicții ”Răscruci”, seria: LF, nr. 0001612, cu reacreditare prin Licență de funcționare definitivă Seria LF nr. 0009715 din 21.08.2020. Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ”Casa Albă”, beneficiază de licența de funcționare definitivă Seria LF nr. 0004184 din 15.11.2016.