Back to top

Ziua Internațională de Sensibilizare față de Supradoză 2023

Ziua Internațională de Sensibilizare față de Supradoză - Z.I.S.S.- vine în 2023 cu tema „Recunoașterea celor ce trec nevăzuți”

Supradozele au început să facă parte din discuțiile curente și în România.

În acest an, gândul nostru se îndreaptă spre cei ale căror vieți au fost afectate de supradoze. Familiile și prietenii celor care au pierdut pe cineva drag. Cei din sistemul medical de urgență care sunt, de cele mai multe ori, primii respondenți în cazuri de supradoze. Toți cei care, poate în mod spontan, au fost martorii unui astfel de episod și au contribuit la salvarea vieții cuiva. Și, evident, la cei care suferă încă de dependența de droguri și se expun cu fiecare ocazie de consum unei supradoze cauzate de „lipsa certificatului de garanție” privind calitatea substanțelor consumate.

Am vrea să le transmitem tuturor acestora: #VăVedem. De mult prea multe ori, cei implicați în astfel de episoade de criză de supradoză rămân singuri cu #durerea, #tensiunea, #doliul, #burn-out-ul, #neputința, spirala #autodistrugerii.

Resursele de sprijin sunt încă extrem de puține.

Fenomenul consumului de droguri este în plină emergență, deși, la cât sunt de omniprezente, ar putea fi greu de crezut că poate fi și mai rău.

Dar știm că se poate. Știm că vor intra și pe piața noastră droguri mult mai puternice și mai letale decât cele care ne ucid tinerii acum.

Catinonele sintetice de tipul 3-MMC și 3-CMC sunt mediatizate zilele acestea în contextul evenimentelor tragice ce au avut loc în țară). Cunoscute curent ca și „cristal/e”, ele sunt înlocuitori mult mai ieftini ai amfetaminei, cocainei sau MDMA (ecstasy). Mai ieftini, dar extrem de agresivi, cu un impact dramatic asupra sistemului nervos și cardio-vascular, conducând mai apoi la distorsiuni cognitive, tulburări emoționale și de comportament.

Așa că azi, nu doar #VăVedem, dar #SuntemAici.

#SuntemAici... cu educație privind identificarea timpurie a consumului și intervenție de scurtă durată adresată profesioniștilor din prima linie de intervenție în cazul supradozelor sau afecțiunilor medico-sociale cauzate de droguri.

#SuntemAici... prin consiliere și alături de grupul Nar-Anon adresat tuturor celor afectați de consumul de droguri al cuiva.

#SuntemAici... prin asistarea de specialitate a consumatorilor și alături de grupul de Narcotici Anonimi adresat tuturor celor care au dorința de a înceta consumul.

#SuntemAici!