Back to top

Speranță de Crăciun, ediția a VII-a, 2020

Programul Sf. Dimitrie vă invită la cea de-a 7-a ediție a evenimentului caritabil „Speranță de Crăciun” într-o manieră diferită, așa cum diferite sunt toate acum. Anul acesta aduce cu sine mai multe provocări și dificultăți. Cei mai afectați sunt beneficiarii defavorizați cărora le este îngreunat accesul la mese calde și ocazia de a se reuni într-un loc cald și primitor, de a simți din nou că sunt oameni care contează și de care îi pasă cuiva. 
Lucrurile nu sunt însă lipsite de speranță. Ne adaptăm și căutăm soluții. Așa că vă invităm alături de noi în încercarea de a compensa provocările vremurilor și de a aduce festivitatea sărbătorilor de iarnă și în camera lor. 
Fondurile colectate în cadrul evenimentelor organizate în luna decembrie vor fi direcționate spre pregătirea unor pachete festive pentru Sărbătoarea Crăciunului și pentru Anul Nou.
Împreună putem reda bucurie și speranță de Crăciun!

1. Filling the void - „Familia și dependența” - 16 DECEMBRIE, ora 18, online pe platforma ZOOM, susținut de Laura Popovici, consilier în adicții

Perioada Sărbătorilor este despre familie și despre a sărbători armonios alături de cei dragi. Dar ce ne facem atunci când un musafir nepoftit este alături de noi, acesta este: dependența?

Această prezentare dorește să explice felul în care familia este prinsă în boala dependenței, tiparele nesănătoase de comportament pe care le dezvoltă cei apropiați în încercarea de a-i ajuta pe cei bolnavi să înceteze consumul și să-și schimbe stilul de viață. Boala familie se instalează treptat și poate fi recunoscută prin simptomele specifice de codependență.

Costul acestui curs este de 100 lei.

Toate contribuțiile de la acest curs vor fi folosite pentru implementarea proiectului „Musafir la Masă”, prin care vom oferi 2 mese calde pe săptămână unui număr de 15 beneficiari ai Programului, în lunile Decembrie 2020 și Ianuarie 2021.

Link-ul de participare îl veți primi în ziua seminarului. Vă rugăm să vă înscrieți prin formularul de mai jos: https://forms.gle/7AcCjFhe34XbU7JQ8

Pentru achitarea contribuției:

Asociatia Filantropica Medical-Crestina „Christiana” Cluj-Napoca,  P-ța Avram Iancu  18,  cod fiscal 9237010,

cont RO57RNCB0106001668730014, BCR Cluj.

La detalii tranzacție: contribuție program.

2. „Musafir la Masă”    

În recuperare suntem încurajați să vedem și lucrurile bune despre care am avut parte chiar și în perioada pandemiei. Putem petrece mai mult timp alături de cei dragi și nu mai suntem nevoiți să ne deplasăm la serviciu. Cu atât mai mult ne putem bucura de căldura din casele noastre și de sărbătorile care se apropie în această perioadă.

Și totuși, pandemia aduce cu sine obstacole pentru mulți alții. Pe noi ne-a obligat să restrângem activitățile față în față, din Centrul de Zi. Beneficiarii noștri cu diferite nevoi sociale puteau beneficia de timpul petrecut în centru, prin grupuri, consiliere, câteva ore de căldură, socializare, câte o gustare zilnică și mâncare caldă la evenimente speciale (zile de naștere, aniversări ale abstinenței, Sărbători). Acum, pentru a putea primi de mâncare la cantinele din oraș, au de mers mult prin frig și au puține locuri în care se pot opri pentru a se încălzi. Iar în perioada Sărbătorilor toate acestea sunt închise. Centrul nostru le oferea refugiul atât e necesar pentru a trece cu bine de această perioadă a anului. Comunitatea Alumni a susținut întotdeauna acest proiect și implicarea fiecăruia a făcut ca masa de Crăciun și Anul Nou să fie specială pentru acești oameni.

Anul acesta Sărbătorile de iarnă nu le vom putea petrece în Centru de zi, alături de acești oameni, într-o atmosferă de familie, așa că ne-am gândit ca proiectul „Musafiri la masă”, să fie adaptat și să oferim 2 mese calde pe săptămână unui număr de 15 beneficiari ai Programului, în lunile Decembrie 2020 și Ianuarie 2021. Acestea le vor fi preluate de la firma de catering și duse la domiciliul beneficiarilor prin intermediul echipei de consilieri și a voluntarilor.

Pentru a face asta, însă, avem nevoie și de ajutorul vostru. Costul săptămânal ar fi de 600 de lei pentru cele 2 mese. Putem oferi, împreună, mai multă căldură și resurse unor persoane care întâmpină mai multe obstacole în satisfacerea necesităților zilnice.

Cei doritori să ne ajute pot contribui financiar prin transfer bancar la datele de mai jos: 

Asociatia Filantropica Medical-Crestina „Christiana” Cluj-Napoca,  P-ța Avram Iancu  18, cod fiscal 9237010, 

cont RO57RNCB0106001668730014, BCR Cluj, La detalii tranzacție: contribuție program.

3. Filling the void – „Fii treaz de sărbători” - 21 DECEMBRIE, ora 18, online pe platforma ZOOM, susținut de Nicoleta Amariei și Claudia Varga, consilieri în adicții.

Decembrie aduce cu sine magia Sărbătorilor de iarnă, dar și promisiunea și presiunea unui șir întreg de evenimente, tradiții care implică un consum semnificativ de mâncare și alcool, cu toate că vor lipsi petrecerile de familie ș ieșitul la colindat, tot rămân tradițiile și obiceiurile casei.  

„Fii treaz de Sărbători” nu e o interdicție a distracției, ci un îndemn de a ne bucura pe deplin, fără regrete, fără a ne „adormi” starea de conștiență sau conștiința. Ori asta e valabil atât pentru persoanele care se confruntă cu o problemă de adicție, cât și pentru cei care nu au nevoie de regim – „abstinență” – de la alcool sau alte substanțe / comportamente.

Vrei să afli ce înseamnă consumul rațional de alcool/alte substanțe? Cum poți să te abții de la a consuma, chiar dacă cei din jur o vor face sau te vor îndemna să o faci și tu? Cum faci față situațiilor de risc?

Te întrebi ce e de făcut dacă cineva drag al tău își va petrece primele sărbători în recuperare? Ți se pare ireal ca cineva să se poată bucura și petrece fără a-și amorți simțurile? Dacă da, vă invităm la o întâlnire care să ofere răspunsuri ancorate în realitate, nu teorii și sfaturi.

Vă provocăm să încercați ceva diferit anul acesta! Vă așteptăm cu mare drag și bucurie alături de noi, mai ales pentru că ne vom bucura de mărturia unei persoane în recuperare din dependența de alcool și droguri.

P.S. Rezervat persoanelor care au curajul de a trăi, nu de a evada constant din realitate!

Link-ul de participare îl veți primi în ziua seminarului. Vă rugăm să vă înscrieți prin formularul de mai jos: https://forms.gle/7AcCjFhe34XbU7JQ8 

Costul acestui curs este de 100 lei.

Toate contribuțiile de la acest curs vor fi folosite pentru pachetele alimentare oferite unui număr de 40 de beneficiari din centrul de zi și 10 beneficiari din Sanatoriul Săvădisla, cu ocazia Crăciunului.

Un gând bun și un timp de pregătire pentru Crăciun binecuvântat,

Cu drag și recunoștință, Echipa SFD