Back to top

Pentru tine

Atunci când ne doare o măsea, ne rugăm pentru curajul de a merge la dentist, dar nu ne limităm doar la atât: apelăm la ajutorul unui medic care ştie exact cum poate să ne scape de durere. Poate că nu ne va plăcea tot ce ne va spune medicul, și nici toate indicaţiile lui, însă ştim că ceea ce  am încercat noi până acum nu a funcţionat.

În cazul dependenței, fie că e de alcool, medicamente, droguri, jocuri de noroc sau alte comportamente, soluţia trebuie să înceapă cu înţelegerea faptului că, dincolo de o anumită linie, consumul tău nu mai poate fi privit ca o simplă chestiune de alegere sau voinţă, ci că e o boală complexă ce seamănă destul de mult cu diabetul – pentru a te simţi mai bine trebuie să începi prin a ţine un regim foarte strict faţă de substanță (aşa cum diabeticul ţine regim faţă de anumite alimente). Există, mai apoi, programe speciale de consiliere, grupuri de sprijin (AA, NA, JA, SA...), medici, asistenţi sociali, psihologi, îndrumători duhovniceşti care lucrează împreună pentru bunăstarea celor care se confruntă cu probleme datorate, direct sau indirect, alcoolului.

Aici sunt câteva întrebări care te pot ajuta să îți evaluezi situația

Dacă nu ști care sunt simptomele dependenței sau te întrebi cât de mult este prea mult, există mai multe semne pe care le poți identifica în propriul comportament:

 • Ai simţit vreodată că ar trebui să bei mai puţin?
 • Te-au enervat vreodată oamenii care îți critică băutul?
 • Te-ai simţit vreodată neplăcut sau vinovat în legătură cu consumul tău?
 • Ai băut vreodată dimineaţa ca să îți calmezi nervii sau să scapi de mahmureală?
 • Cei din familie ți-au spus vreodată că ar trebui să o iei mai ușor cu consumul?
 • Ascunzi față de cei apropiați o anumită parte a vieții tale?
 • Ai ajuns să ai probleme financiare și să iei decizii care să te ducă la și mai multe datorii?
 • Ai observat la tine tulburări de memorie sau de concentrare?
 • Ți-ai propus să te oprești din consum sau să reduci cantitatea sau frecvența utilizării substanței sau a comportamentului, dar nu ai putut?
 • Petreci mult timp gândindu-te sau plănuind cum să își procuri substanța?
 • Relațiile tale au avut de suferit în ultima vreme? (mai multe certuri, preferința de a fi singur, scăderea interesului față de ceilalți, sentimentul că au ceva cu tine sau că exagerează)
 • Nu te mai interesează hobby-uri sau alte activități care înainte îți făceau plăcere

 Dacă te regăsești în 4 sau mai multe din efectele de mai sus și vrei să afli mai multe despre ce se întâmplă cu tine și să obții ajutor, dă-ne un telefon și stabilește o întâlnire cu unul din consilierii noștri.

Noi considerăm că, în primul rând, procesul recuperării trebuie să înceapă cu dorinţa de a realiza o schimbare. Însă, nici nu ne putem imagina această schimbare, dacă credem că e un lucru imposibil. De aceea, avem nevoie de informaţii noi care să ne ajute să privim altfel fenomenul alcoolismului, să ne redea speranţa unei alte vieţi, una împlinită, şi să ne ajute să realizăm această transformare. Sperăm ca informaţiile găsite aici să vă fie de folos, să vă stârnească interesul şi să vă dea încrederea de a ne face o vizită sau de a vă face o programare.