Back to top

Părinții în fața marii provocări: consumul de droguri

Ca părinte, nu este ceva neobișnuit să fi epuizat datorită grijilor pentru lupta copilului tău cu drogurile. Poți să treci prin milioane de sentimente negative precum teamă, mânie, resentimente, rușine și învinovățire. Poate te simți izolat, singur, în imposibilitatea de a vorbi cu cineva care să poată înțelege ceea ce se întâmplă în familia ta, sau stai acasă cu frica de „ce s-ar putea întâmpla”.

Unii părinți mărturisesc că nu pot dormi sau nu se mai pot concentra la muncă deoarece gândurile lor sunt consumate de grija pentru situația copilului lor. Poate că nu ești pe aceeași lungime de undă cu ceilalți membri din familie vis-a-vis de ceea ce e de făcut pentru copil. E de înțeles faptul că poți trece prin sentimente de neputință și disperare.

Și atunci ce e de făcut?

Nu ești singur/ă în această problemă și izolarea poate înrăutăți situația. O parte importantă din grija față de tine este să recunoști și să vorbești cu alții despre felul în care te afectează problema de consum a copilului tău. Dacă ai un copil care consumă droguri poți primi sprijin prin consiliere individuală sau participarea la grupuri de suport. Poți învăța de la alți părinți care au trecut prin aceleași lucruri și care îți pot oferi sprijin emoțional și social.

„Oricine poate fi lovit de această boală oribilă. Nu ai de ce să îți fie rușine sau jenă. Da, vei trece prin sentimente ce nu ai avut niciodată. Și mai mult ca sigur te vei îmbarca în cea mai aventuroasă călătorie a vieții tale. Dar vei reuși. Crede-mă. Vei reuși. Vei învăța din experiență și din experiența celorlalți. Vei plânge. Vei jeli. Te ve întreba de ce naiba ți se întâmplă ție toate astea. Vei iubi. Și probabil vei urî. Vei experimenta pierderea încrederii. Dar poți să treci prin asta. Fiecare zi la timpul ei.” (mesajul unui tată care își împărtășește povestea)