Back to top

Luna recuperării din adicții 2021

La a 32-a ediție la nivel internațional și a 4-a la nivel național, „Luna Recuperării” sărbătorește câștigurile obținute de cei aflați în recuperare, întărind astfel mesajul pozitiv că sănătatea comportamentală este esențială pentru sănătatea generală, prevenirea funcționează, tratamentul este eficient și oamenii se pot recupera.

În fiecare an, luna septembrie este dedicată recuperării, în care se vorbește despre pașii realizați de cei aflați în recuperare și împărtășirea poveștilor de succes cu alți oameni.

Procedând în acest mod, toată lumea contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea unei mai bune înțelegeri cu privire la consumul de substanțe și comportamente.

Tema lunii naționale a recuperării din 2021 este: „Recuperarea este pentru TOȚI: fiecare Persoană, fiecare Familie, fiecare Comunitate”, ceea ce amintește persoanelor aflate în recuperare și celor care le susțin că nimeni nu este singur în această călătorie.

Cu toții, de la vedete, sportivi la colegi, vecini, prieteni și membri ai familiei, de-a lungul vieții noastre am experimentat vârfuri și văi, atât mari, cât și mici. Oricine se poate recupera, tineri, vârstnici, bărbați, femei, cu mai multă sau mai puțină educație, consumatori de alcool, medicamente, droguri sau jucători, dependenți de pornografie sau de shopping etc. Dar cu forță, sprijin și speranță din partea oamenilor pe care îi iubim, suntem rezistenți.

Recuperarea este o călătorie care pentru fiecare persoană e diferită, dar faptul că sunt împreună e ceea ce îi unește. Te așteptăm alături de noi!

Activitățile principale derulate în această perioadă vor fi:

1. Dependența ne afectează pe toți – de la uz la abuz – 20 septembrie, ora 18.00, ONLINE, platforma Zoom, seminar susținut de Nicoleta Amariei, consilier în adicții.

Vă invităm la un seminar despre modul nevăzut în care o persoană poate trece de la un comportament aparent inocent la o boală care îi jefuiește întreaga viață. Nimeni nu-și propune să piardă controlul asupra consumului de substanțe sau comportamente. Unii dintre noi ajung să se confrunte cu neputința de a nu mai repeta acele lucruri care îi rănesc pe ei sau pe cei dragi (alcool, droguri, jocuri de noroc). Te așteptăm la o discuție despre cum putem preveni instalarea unei dependențe.

2. Familia și dependența – 22 septembrie, ora 18.00, ONLINE, platforma Zoom, seminar susținut de Laura Popovici, consilier familial.

Vă invităm la un seminar introductiv despre boala codependenței,  în care  vom explora felul în care familia este prinsă în boala dependenței, tiparele nesănătoase de comportament pe care le dezvoltă cei apropiați în încercarea de a-i ajuta pe cei bolnavi să înceteze consumul și să-ți schimbe stilul de viață. Boala familie se instalează treptat și poate fi recunoscută prin simptomele specifice de codependență.

3. Spiritualitatea adicției și recuperării – 28 septembrie, ora 18.00, ONLINE, platforma Zoom – seminar susținut de Pr. Iulian Negru și invitat special Floyd Frantz.

Vom trece în revistă o introducere și scurtă paralelă între spiritualitatea neptică a Bisericii Ortodoxe și conceptele spirituale ale Programelor de recuperare din adicții. Spiritualitatea, fiind un aspect fundamental și universal al existenței umane, se va încerca o analiză comparativă a modului în care anumite elemente spirituale revelate, deținute de milenii în patrimoniul sacru al spiritualității creștin- ortodoxe se regăsesc în practicile de tratare a adicțiilor bazate pe structura celor 12 Pași.

4. Recuperarea este pentru toți, fiecare persoană, fiecare familie, fiecare comunitate – 30 septembrie, ora 18.00, ONLINE, platforma Zoom, seminar susținut de Claudia Varga, consilier în adicții.

Vă invităm la un seminar despre instrumentele de bază folosite în recuperare și care pot ajuta orice persoană dornică să se elibereze de chinul dependenței. Orice persoană poate  învăța să trăiască din nou, zi de zi, pe baza unor principii sănătoase ce includ: abstinența, trăirea în prezent, dezvoltarea de relații armonioase și integrarea într-o  comunitate de sprijin. Toate aceste discuții vor fi încununate de o împărtășire „live” a unei povești de recuperare.

PARTICIPAREA LA TOATE SEMINARIILE ESTE GRATUITĂ!

PENTRU A PRIMI LINK-UL DE PARTICIPARE VĂ RUGĂM SĂ VĂ ÎNSCRIEȚI PRIN FORMULARUL DE MAI JOS: https://forms.gle/hYNyUZW6LKGJsc8n8

5. „Marșul recuperării din adicții” - Vineri, 24 septembrie 2021, orele 17.00 – 19.00, cu plecare de pe str. Salcâmului nr.20, Cluj-Napoca.

Traseul marșului (pietonal)

Plecare ora 17.00 – str. Salcâmului nr. 20 – str. Uzinei electrice – Aleea Stadion - latura de nord  a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”– str. Barițiu – Piața Mihai Viteazu – str. Cuza Vodă – latura de sud vest a Pieței Avram Iancu -  B-dul Eroilor – latura de sud-vest a Pieței Unirii– str. Napoca - Piața Lucian Blaga – str. Petru Maior – str. Moților – str. Oțetului – Canalul Morii – str. Salcâmului nr. 20 (Sosire maxim ora 19.00)

Scopul marșului este de a promova mesajul că există o soluție pentru cei care suferă de dependența de droguri/alcool/comportamente și că putem lupta împreună ca și comunitate și în familie pentru prevenirea instalării acestei boli. „Prevenirea funcționează. Consilierea e eficientă. Oamenii se recuperează”.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la email: alexandradelean@sfdimitrie.ro sau contact@sfdimitrie.ro

Telefon: +40 770 725 528.