Back to top

Ce înseamnă a fi în recuperare?

Iată câteva lucruri pe care e bine să le aveți în vedere, ca părinți:

  • Deși fiul/fiica ta este în programul de recuperare și restul familiei ar avea multe de câștigat dacă ar participa pentru ei înșiși la ședințe de consiliere și grupuri de suport. Acesta poate fi un timp dificil de tranziție pentru întreaga familie. Este foarte important ca fiecare din familie să primească sprijin și să fie ajutat să gestioneze orice situație ar putea apărea.
  • Dacă fiul sau fiica ta are nevoie să fie dus/ă cu mașina până la centrul unde participă la întâlnirile de consiliere sau la grupurile de suport, din moment ce este vital pentru recuperarea sa, asigură-te din timp că tu sau altcineva va fi disponibil să o facă.
  • Poate că va fi nevoie să îți planifici din timp zile libere de la muncă pentru a participa la întâlnirile adresate familiei, care fac parte din programul de recuperare al copilului tău. Implicarea ta contează foarte mult pentru el - indiferent de ceea ce ar putea spune sau nu.
  • Fiul/fiica ta va avea probabil nevoie de sprijin să își găsească prieteni noi și activități sănătoase, dat fiind că probabil mulți dintre prietenii lui consumă încă droguri.

Primele săptămâni sau luni sunt diferite pentru fiecare familie. Unii adolescenți sau tineri adulți vor fi ca pe un „nor roz”, deoarece sunt bucuroși că sunt în recuperare. Alții poate că se chinuie, pentru că nu știu cum să-și gestioneze viața fără ajutor din partea substanțelor.

Indiferent de situație, va fi o perioadă de acomodare pentru toată lumea. Este de un imens ajutor să recunoașteți orice progres oricât de mic și să-i oferiți sprijin, încurajare și compasiune. Nu există o rețetă a recuperării care să funcționeze perfect pentru toți, așa că este important să fiți flexibili și înțelegători.