Back to top

Pentru un angajat

Angajatul adesea are impresia că nimeni nu știe despre problema sa de consum sau dependența de comportamente. Mai mult, este ceva de care simte că are nevoie pentru a „face față” la muncă și în viața sa de zi cu zi.  

Dacă ați aflat despre un angajat că a încercat să înceteze băutul sau consumul de droguri, dar continuă să aibă probleme legate de abuz, probabil că are nevoie de ajutor pentru a înceta definitiv consumul. E important să aveți în vedere faptul că persoana în cauză nu își dorește să fie bolnavă și nu se poate trata singură.  

Partea tristă este că nici măcar el nu înţelege cum a ajuns într-o asemenea situaţie, poate se angajează într-un alt loc, pentru un timp descurcându-se bine, dar apoi vechiul comportament revine şi are din nou aceleaşi dificultăţi. Programul de Asistare a Angajaţilor ajută atât angajatul cât şi angajatorul. Doar că este nevoie de ajutorul şi sprijinul dumneavoastră pentru a putea avea succes. 

Dacă un angajat are probleme la locul de muncă şi i se oferă şansa de a-şi rezolva aceste probleme, atunci este decizia lui dacă acceptă sau nu această oportunitate de ajutor. Dacă decide să accepte ajutorul, atunci noi îl putem ajuta. Dacă nu, rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă doriți sau nu să îl păstraţi. 

Deși poate fi greu, nu amânați să îl confruntați pentru ceea ce se întâmplă cu el la muncă. Asta va amâna și orice șansă pentu recuperarea sa! 

Prin Programul de Asistare a Angajaților oferim consiliere și pentru persoanele care nu au ele o problemă de consum dar suferă din cauza abuzului de substanțe al cuiva din familie. Știm foarte bine că o asemenea durere poate afecta semnificativ munca unei persoane. Și recuperarea este necesară pentru fiecare. 

Simptome pe care le poate prezenta un angajat care are probleme de abuz

Iată o listă de întrebări care să te ajute să discerni dacă dubiile tale referitoare la unul dintre angajați sunt întemeiate și dacă e cazul să acționezi în consecință. 

  • A crescut în ultima perioadă numărul zilelor în care angajatul a lipsit de la muncă? (poate fi vorba de concediu medical, zile fără plată sau o creștere a frecvenței întârzierii la program, care îți dă de gândit) 
  • Au existat accidente de muncă cauzate de neglijența angajatului sau în care a fost și el implicat? 
  • Ai observat sau ți s-a raportat o scădere a eficienței în muncă a persoanei asupra cărei comportament reflectezi? 
  • Ai intenționat să îl dați afară cu alte ocazii, dar totuși l-ați păstrat, oferindu-i o altă șansă? 
  • Ai informații din partea familiei că există o situație problematică legată de consumul său? 
  • Bănuiești sau sunt confirmate bănuielile că persoana a furat bunuri sau bani din cadrul firmei sau de la colegi? 
  • S-a observat o risipire a resurselor de către angajat? 
  • Angajatul are o inițiativă scăzută în cadrul echipei? 
  • Aspectul fizic al angajatului s-a degradat în ultima vreme? 
  • Relația cu angajatul este mai tensionată în ultima vreme?  
  • Angajatul are un moral scăzut sau prezintă îngrijorări deosebite față de viața lui sau a cuiva apropiat? 
  • Deși a primit avertizări în legătură cu comportamentul său, angajatul a continuat să aibă aceleași probleme? 

Se întâmplă adesea ca diferitele simptome să fie acoperite de colegii de muncă, din loialitate, din credința că îi fac un bine sau din ignoranță. Dar intuiția unui manager este adesea prețioasă și chiar dacă nu ai confirmări asupra bănuielilor tale, merită să ne dai un telefon pentru a ne consulta împreună care ar putea fi o abordare respectuoasă și totuși fermă, în care să fie respectată confidențialitatea angajatului și a companiei.