Back to top

Curs pentru familie

Noi abordăm alcoolismul/dependența de substanțe sau comportamente ca o boală de familie. În acest sens, programul de recuperare pune un accent deosebit și pe familia dependentului, pe procesele prin care aceasta trece și oferă instrumente de educare celor care trăiesc sau au trăit alături de cineva cu o problemă legată de alcool sau alte substanțe/comportamente.

La fiecare 2-3 luni organizăm un curs dedicat aparținătorilor, iar marți seară a fost prima noastră sesiune din acest an. Acesta constă într-o întâlnire de 2h30 în care persoanele invitate află informații despre diferite aspecte ale bolii. Pentru că abordăm boala și din perspectiva factorilor genetici, de personalitate, factorilor sociali, sperăm că participanții la curs să poată începe să înțeleagă de ce noi vorbim despre abstinența totală ca singură soluție în cazul dependenței celui drag. Indiferent de drogul de alegere (alcool, mâncare, jocuri de noroc, droguri, sex sau pornografie, medicamente, relații...) este important să înțelegem ce este această boală, cum se întâmplă lucrurile în capul și corpul dependentului, când se sting și se aprind beculețele sale și de ce multiplele eforturi ale familiei, prietenilor sau ale persoanei însăși, care au fost încercate până în prezent, nu au funcționat.

Depǎşirea negǎrii faţǎ de impactul pe care îl are dependenţa asupra familiei implică o înțelegere a modul în care aceasta a contribuit neintenţionat la perpetuarea dependenței prin comportamente de „întreţinere”, cum ar fi preluarea responsabilitǎţilor sau managementul consecinţelor consumului de substanţe. Sunt identificate rolurile și tiparele disfuncționale de coping menite să menţină echilibrul familiei afectată de dependență.

Un aspect ce ține de repetarea unor scenarii de viață este că 60% dintre soțiile alcoolicilor au avut un părinte alcoolic sau cu o altă formă de „ceva” în exces, asta putând însemna și munca.

Când vorbim de recuperare ne referim și la îmbunătățirea relațiilor din familie - un obiectiv delicat, dar important. La nivel familial, există răni adânci ce necesită timp și eforturi susținute pentru vindecare. Studiile arată că atunci când (1.) terapia de cuplu / familie este inclusă în intervenție, rezultatele au fost net superioare decât atunci când familia nu era inclusă și (2.) implicarea familiei crește angajamentul dependentului față de urmarea programului și scade rata de recidivă (Stanton and Shadish în TPI series nr. 39, 1997).

Familia poate învăța modalități sănătoase de a face față schimbărilor în viața de familie, iar aceste lucruri se pot învăța în grupuri de suport, în grupul de consiliere dedicat aparținătorilor și în ședințele individuale cu specialistul nostru în terapie sistemică.

Echipați cu cunoștințe, mai multă înțelegere și respect pentru procesul personal al fiecăruia, se poate păși cu mai multă încredere pe acest drum al recuperării. Este greu, venim cu multă durere și pierderi, dar se poate. Și învățăm că nu suntem singuri.